Bottelsuiker.


Gebruik eenheden CO2:
Bierstijl voor volume CO2:
Of kies gewenst volume CO2:
Aantal liters te bottelen:
Piek temperatuur vergisting °C:
Keuze van de bottelsuiker:
Al aanwezig volume CO2:
Bottelsuiker gram/Liter:
Bottelsuiker gram totaal:
Verwachte flesdruk in bar bij 22°C:

Het doel van dit rekenblad is het berekenen van de hoeveelheid bottelsuiker voor een hoeveelheid te bottelen bier. De nog aanwezige gist, of eventuele bottelgist zal deze suikers omzetten in alcohol en koolzuur, CO2. Omdat bierflessen afgesloten zijn kan deze CO2 nergens heen en zo onstaat de gewenste druk in de flessen. Er kunnen verschillende suikers gebruikt worden, maar niet iedere suiker heeft dezelfde opbrengst. De werkwijze is als volgt:

  1. Kies de gewenste invoer eenheden, volume CO2 of gram/Liter CO2.
  2. Kies de bierstijl of geef zelf de gewenste CO2 hoeveelheid. Ook kun je die aanpassen na het kiezen van een stijl.
  3. Kies het aantal liters te bottelen bier.
  4. In het bier zit al CO2 als gevolg van de vergisting. De hoeveelheid is afhankelijk van de temperatuur. Kies de juiste temperatuur.
  5. Kies de te gebruiken suiker. Standaard staat dit op kristalsuiker, maar er is een redelijk aantal keuzes. De opbrengst percentages zijn hierbij vermeld.
Zodra er iets is ingevuld of gewijzigd wordt de berekening gedaan. Ook verschijnt er dan een printknop die een pdf blad maakt.

Het kiezen van de juiste temperatuur voor het berekenen van de al gevormde CO2. Normaal gebruik je hier de hoogste temperatuur die tijdens de vergisting is bereikt, die bepaald hoeveel CO2 het bier kan opnemen.
Maar, het wordt lastig als de laatste stap een coldcrash is geweest. Koud bier kan meer CO2 opnemen. Of dit werkelijk gebeurt is afhankelijk van hoe lang de coldcrash geduurd heeft. In enkele dagen gebeurt er niet veel, maar anders wordt het als het bier enkele weken koud is geweest. Welke temperatuur je moet kiezen is een kwestie van ervaring. Dit is niet te berekenen. Weet je het niet zeker? Gebruik dan de hoogste temperatuur die bereikt is tijdens de vergisting, dan zit je altijd goed.

Waarschuwing!

De Verwachte flesdruk in bar is een berekening die alleen kan kloppen als het bier volledig uitgegist was voordat het gebotteld wordt. Indien te vroeg wordt gebotteld zal de werkelijke waarde veel hoger zijn dan hier berekend is.

Aansprakelijkheid: dit rekenblad is bedoeld voor hobby brouwen en niet voor professioneel brouwen. Er is geen enkele garantie op de uitkomsten van dit rekenblad.

Tot slot nog een referentie:

Versie 1: 01-12-2021, nieuw toegevoegd.
Versie 2: 23-11-2022, berekening verwachte flesdruk toegevoegd.