Winter Sezoen

Met het experimenteren van recepten voor de Brand brouwwedstrijd van 2019 had ik voor de aardigheid ook een proefbrouwsel met Saison gist gemaakt. Die was veel te lekker en voldeed toch niet aan de eisen van Brand, dus met dit recept maar eens met wat kleine aanpassingen een serieuze versie gemaakt. Mooi op tijd om een maand of vier te rijpen voor het echt winter is.

Dit recept bevat aardig wat roggemout, het maischschema is hierdoor vrij uitgebreid. Toch werd het geheel nog behoorlijk stroperig en ging het brouwen moeizaam. Rijsthulzen lijken wel nuttig voor een volgende versie. Er ontstond ook een probleem met aanbranden van de kandijsuiker. Dit was teveel ineens. Beter is om die de volgende keer na de hoofdgisting toe te voegen. Ondanks dat een goed rendement, 12,8 liter wort in het gistvat van 1.072, 46 EBC en 30 IBU.

De Dupont gist gaat niet zo ver, maar kwam toch op een mooie 1.006. In de flessen werd dit 9,1% ABV.

Proeven 22-12-2019: Aroma: karamel, mout en kruiden. Smaak: vol, kaneel en wat fruit. Zacht alcohol. Oordeel: geen standaard winterbier zoete kruidenbom. Door de Saison gist is dit een smaakvol winterbier geworden. Mag toch wat kruidiger.

Geplaatst op 06-08-2019