Het bouwen van een RIMS

Geplaatst op door

RIMSNa het bouwen van een brouw controller ben ik het handmatige potten en pannen systeem gaan ombouwen naar een RIMS systeem. RIMS staat voor Recirculating Infusion Mash System. Hierbij wordt het wort continue rondgepompt en gefilterd. Het systeem wat ik gebruik werkt met een 27 liter elektrische brouwketel met daarin een 21 liter binnenketel. De binnenketel staat op pootjes in de buitenketel en heeft een filterplaat en gaten in de bodem. Het wort wordt onder deze binnenpan weggezogen en terug gepompt boven op de maisch.

 

Constructie binnenpan.

Binnenpan onderBinnenpan binnenDe binnenpan is een 21 liter pan. In deze pan heb ik zes 8 mm gaten geboord, deze gaten zorgen er voor dat het wort niet te snel door het filter gaat. Met RVS M10 dopmoeren heb ik pootjes onder de pan  gemaakt. Aan de binnenzijde zit een bolle valse bodem. Die is op de bodem vastgezet met een bout, enkele carrosserie ringen en een vleugelmoer. De handvatten zitten in de weg en heb ik er af gezaagd. In plaats daarvan heb ik Fenderogen gemonteerd waarin ik karabijnhaken kan steken om de pan op te takelen na het maischen.

De maten van de 8 mm gaten zijn voorlopig geschat na discussies op het hobbybrouwen forum. Het kan zijn dat er meer of grotere gaten nodig zijn. Op dit moment is het systeem nog maar 1 maal gebruikt. De pan is eenvoudig schoon te maken mede omdat de valse bodem er uit kan door alleen de vleugelmoer los te draaien.

Binnenpan extra gatenUpdate: na een paar maal brouwen en extra gaten boren zijn er nu 18 gaten van 10 mm. Hiermee is de effectieve doorlaat van 0,43% verhoogd tot 2%.

 

De takel.

RIMS takelNa het maischen moet de binnenpan er uit. Het beste kan dit door de pan eerst zover omhoog te halen dat de bodem nog net in het wort zit. Op die manier loopt de binnenpan rustig leeg in de buitenpan zonder spetteren. Het eventuele spoelwater kan er nu ook op. Tijdens deze handelingen kun je al beginnen met opstoken voor het koken, dat heeft geen invloed meer op de maisch.

De takel blijft waarschijnlijk niet zoals het er nu op de foto uitziet, dat hangt af van hoe deze constructie bevalt.