Stoofpotje voor Rochefort gist

Vandaag heeft mijn vrouw een stoofpotje gemaakt en volgens goed gebruik gaan daar een 2 stuks Rochefort 8 in. Dit keer bedacht ik hiervan de gist uit het flesje te gaan opkweken voor de Blonde Hommel die binnenkort opnieuw wil brouwen. Dus de flesjes zijn net niet helemaal uitgeschonken in het stoofpotje. De bodempjes van de flessen heb ik met wat appelsap erop warm weggezet om het gistdepot op te kweken. Daarna hebben we lekker gegeten.

Na twee dagen was een van de flesjes actief geworden, het andere flesje wilde niets doen. Waarschijnlijk ging die niet goed omdat die ’s morgens nog gekocht was (en dus teveel geschud). De eerste fles was al een week in huis en daardoor lag de gist mooier onderin het flesje. De inhoud van het goede flesje in de erlenmeyer op de magneetroerder gezet met 0,3 Liter starter wort met een SG van 1.040.

Na een paar dagen afkoelen, afgieten en opschalen was er voldoende gist geweekt om de Blonde Hommel te vergisten. Omdat er nog geen tijd was om te brouwen, had ik de slurry van de gist zolang in de koelkast gezet in een afsluitbare pot.

Geplaatst op 10-06-2015