Brugse Zot gist opkweken.

Vanavond hebben we vier flesjes Brugse Zot gedronken met als doel het opkweken van de gist. De eerste twee flesjes voorzichtig bijna geheel leeggeschonken in het juiste Brugse Zot glas. In het ieder flesje heb ik ongeveer 100 milliliter appelsap gedaan en de flesjes flink geschud om het gist van de bodem lost te krijgen en op te lossen. De flesjes heb ik afgedekt met aluminiumfolie en op kamertemperatuur weggezet. Later op de avond nog twee flesjes geopend en die aangevuld met 100 milliliter wort met een SG van 1.040 wat ik eerder op de dag gekookt had van mout extract. En gelukkig moesten we weer de rest van het bier opdrinken.

Op de foto is het resultaat te zien na één dag. Het schuimt goed en er komt al een flinke laag gist op de bodem. Het maakt zo te zien niet uit of je opkweekt met wort of appelsap.

Na twee dagen is de inhoud van 3 flesjes gebruikt in een erlenmeyer, aangevuld met nog een halve liter wort, en op de nieuwe magneetroerder gezet. De volgende ochtend nog wat wort erbij en ’s avonds in de koeling weggezet. Later in de week zal de opgekweekte gist gebruikt worden in een Burgse Zot kloon.

Achteraf was het tijdschema krap, daarom had ik drie flesjes gebruikt. Als je dit over een volle week doet moet het met één flesje kunnen.

Noot: sinds de Brugse Zot buiten de brouwerij wordt gebotteld is de gist niet meer op te kweken.

Geplaatst op 18-04-2015