Volmout brouwen, Belgisch Blond.

Met blikbier concentraten kun je tegenwoordig behoorlijk bier maken, maar de keuze in verschillende smaken is beperkt. De volgende stap zou dan extract brouwen zijn, maar de prijzen van los moutextract zijn niet echt aantrekkelijk. Ook dan loop je snel tegen beperkingen aan, volmout brouwen dus. In principe heb je dan ineens veel extra spullen nodig, maar je kunt de investeringen ook kalm aan doen. Mout kun je geschroot bestellen en laten komen vlak voordat je gaat brouwen. Het maischen kan in een koelbox, ik ga hiervoor een geïsoleerde leger gamel gebruiken. Dat is ook een koelbox maar dan wat zwaarder gebouwd. Een hevelfilter is gemaakt van 12 mm koperbuis wat ik nog had, alleen wat T-stukjes en eindkappen heb ik gekocht. Dit bier moet dan gekookt worden in een snelkookpan van 6 liter.

Ik heb hiervoor een recept genomen wat al in brouwhulp stond, terug gerekend naar 4 liter en heb hiervoor geschrote mout besteld. Gist en hop had ik al eerder gehaald voor het laatste blikbier. Het volledige recept is hier te zien.

Het maischen in de leger gamel ging toch niet zoals de bedoeling was. In deze gamel kan 31 liter, maar er zat maar 6 liter in. Hierdoor zakte de temperatuur steeds weg. Voor dit recept was al een simpele eenstaps maisch bedacht. Uiteindelijk steeds wat water eruit gehaald en in de waterkoker gekookt om zo de temperatuur gemiddeld op 66 graden te houden voor een uur. Een soort van decoctie dus.

Na het filteren had ik iets meer wort als gepland, maar wel met het juiste SG van 1.037. Omdat het niet meer in de snelkookpan zou passen is dit in twee pannen verdeeld om te koken.

Tijdens het koken is het even goed uitkijken dat beide pannen ongeveer tegelijk beginnen te koken. De hop heb ik alleen in de grootste pan gedaan. Na ongeveer een uur was er al zoveel verdampt dat de inhoud van de kleinste pan bij de grote kon.

Na het koken moet de wort snel gekoeld worden. Er is echter geen koelspiraal of platenkoeler. Nu is een snelkookpan niet zo groot dus is het redelijk snel (30 minuten) gekoeld in de gootsteen. Uiteindelijk was er 3,8 liter wort over met een SG van 1.062. De planning was 1.065 dus er was iets meer verdampt dan de bedoeling was.

Eigenlijk is dit dus een soort van “one gallon brew” geworden. En nu maar weer geduld hebben.

Proefnotitie toegevoegd 17 juli 2014:

Kleur geel met een redelijk schuimkraag die snel inzakt. De smaak is fruitig en fris en er is redelijk wat koolzuur. De bitterheid is goed en de smaak is vol. De nasmaak blijft lekker hangen. Best goed geslaagd voor een bier uit de soeppan.

Geplaatst op 14-06-2014