Eerste brouwsel, Diabolo.

Het begin van het brouwen. Zoals velen tegenwoordig ben ik begonnen met blikbrouwen nadat ik een startset had gekregen voor mijn verjaardag. Bij deze startset zaten twee blikken bier extract, een Diabolo en Ambiorix.

Ik ben begonnen met de Diabolo, 9 liter blond bier van 8%. De procedure om van zo’n blik bier te maken is eenvoudig. Draai het blik open, verwarm het wat au bain-marie zodat de inhoud wat beter vloeit in gooi het in een schone steriele brouwemmer. Doe hier een aantal liters water en suiker bij, het juiste aantal is afhankelijk. Voor dit blik is het 500 gram suiker en 7 liter water.

Omdat voor het oplossen van de suiker warm water gebruikt moet worden, en ook koud water om het totale volume te halen is het nog wel even een truc om de juiste temperatuur van het mengsel te krijgen voordat de gist erbij kan. De ideale temperatuur is 20° Celsius. Gist erbij, deksel en een waterslot erop en de vergisting kan beginnen. De emmer heb ik gewoon in huis laten staan waar het redelijk constant 20° is.

Bottelen DiaboloNa vijf dagen heb ik de inhoud van deze emmer overgeheveld naar een andere emmer (één met een kraantje) voor de nagisting. Ruim een week later heb ik de flesjes gevuld vanuit deze emmer. Een aparte bottelemmer had ik nog niet, en suiker voor de nagisting op de fles deed ik door suiker los in de flesjes te doen. Niet ideaal dus, maar als je voorzichtig doet met de emmer komt er geen troep mee de flesjes in. Wat er de flesjes in ging was bitter en smaakte erg naar alcohol. Niet echt lekker, en nu nog maar een aantal weken wachten.

Geplaatst op 07-02-2014