Het ontstaan van de Huisbrouwerij St. Chiellus.
Begin 2014 kreeg ik een startset bierbrouwen om thuis bier te maken. Ik schrijf hier expres maken omdat met zo’n startset je niet echt brouwt maar wel bier maakt. In mijn geval kwam het bier uit blik. Dit zijn blikken met een concentraat, deze moet aangevuld worden met water en suiker om een redelijk volume bier te maken. Daarna vergist je dit wort met het bijgeleverde zakje gist en na een week of twee heeft de gist zijn werk gedaan. Dan kun je gaan bottelen, de allereerste keer deed ik dat in die bekende groene beugelflessen. Enkele weken later is dit dan drinkbaar.
Omdat er verschillende soorten blikken zijn bedacht mijn vrouw dat er een naam en een etiket voor de verschillende bieren moest komen, St. Chiellus kwam er als “merknaam” uit. Dit logo is getekend op de site van Labely. De eerste bieren hadden enkel dit logo met daarin wat extra informatie. Nu is het logo in deze vorm nog steeds te vinden op alle etiketten.
Na enkele blikken wilde ik meer keuze over de bieren die te maken zijn, maar dat lukt niet met de blikken en andere kant en klare pakketten, je kunt bijna niets aanpassen omdat je niet weet wat erin zit. De grootste variatie is een andere gist kiezen. Dus de volgende stap was zoals dat heet “volmout” brouwen. Er is nog een tussenstap mogelijk met extract poeder, maar dat is een dure tussenoplossing die ik overgeslagen heb. Moutpakketten bestonden toen ook nog niet.
Voor volmout brouwen heb je niet veel extra nodig, mijn eerste volmout brouwsel maakte ik in twee grote soeppannen en een leger koelbox met een eigengemaakt hevelfilter om in te maischen. Dit allemaal gewoon in de keuken. De geschrote mout bestelde ik via een moutmixer service. Recept invoeren en een paar dagen later werd de geschrote mout geleverd.