Ontstaan van de Huisbrouwerij St. Chiellus.

Geplaatst op door

Het ontstaan van de Huisbrouwerij St. Chiellus.

Begin 2014 kreeg ik een startset bierbrouwen om thuis bier te maken. Ik schrijf hier expres maken omdat met zo’n startset je niet echt brouwt maar wel bier maakt. In mijn geval kwam het bier uit blik. Dit zijn blikken met een concentraat, deze moet aangevuld worden met water en suiker om een redelijk volume bier te maken. Daarna komt de vergisting zodat het uiteindelijk echt bier wordt en het in flessen kan. Enkele weken later is dit dan drinkbaar.

st_chiellus_logoOmdat er verschillende soorten blikken zijn bedacht mijn vrouw dat er een naam en een etiket voor de verschillende bieren moest komen, St Chiellus kwam er als “merknaam” uit. Dit logo is getekend op de site van Labely. De eerste bieren hadden enkel dit logo met daarin wat extra informatie. Nu is het logo in deze vorm nog steeds te vinden op alle etiketten.

Na enkele blikken wilde ik meer keuze over de bieren die te maken zijn, maar dat lukt niet met de blikken en andere kant en klare pakketten, je kunt bijna niets aanpassen omdat je niet weet wat erin zit. Dus de volgende stap was zoals dat heet “volmout” brouwen. Er is nog een tussenstap mogelijk met extract poeder, maar dat is een dure tussenoplossing die ik overgeslagen heb.

Voor volmout brouwen heb je niet veel extra nodig, mijn eerste volmout brouwsel maakte ik in twee grote soeppannen en een leger koelbox met eigengemaakt hevelfilter om in te maischen.